Fakivágás,fűkaszálás,telektisztítás.T:06-70-300-7470Fakivágás - Bozótírtás-Telektisztítás
Borostyán-vadszőlő irtása
Sövényvágás, borostyán, vadszőlő visszavágás
Tüzifa olcsón
Darálás-aprítás
Kaszálás - Fűkaszálás
Dobkaszálás
Vegyszeres gyomirtás, cserjeirtás
AKCIÓ
Parlagfű
Kanadai aranyvessző
Hírek
Jutalék
GalériaWikipédia
 
Kanadai aranyvessző

Aranyvessző

Elterjedése, élőhelye

Tipikusan holarktikus nemzetség: a mintegy nyolcvan faj elsöprő többsége észak-amerikai honos, de élnek Észak-Afrikában és Kelet-Ázsiában is. Európában csak négy faja honos. Ezek közül a Kárpát-medence síkvidéki területein főként a közönséges aranyvessző (Solidago virga-aurea) terjedt el; a Solidago alpestris W. el Kit. (S. carpatica Schrad.) a havasokban lelhető fel.A mérsékelt égövön a legtöbb faj gondozás nélkül is szépen fejlődik: nem igényel se sok csapadékot, se különleges talajt. Éppen ezért hazánkban a kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) már több helyen elvadult, invazív özöngyom; a hasonképpen Amerikából áthozott magas aranyvessző (Solidago gigantea) főleg a Nyugat-Dunántúlon települt meg (erdők szélén, vizek mentén).

Megjelenése, felépítése

Két-három méter magas, karcsú, sűrű levelű, a tövénél bokrosodó kóró.

Felhasználása

A közönséges aranyvessző ismert gyógynövény, de tömegesen nyíló, élénksárga virágai miatt főleg dísznövénynek termesztik. Fitoterápiai célokra gyűjtik a vadon termő kanadai aranyvessző és magas aranyvessző virágos hajtásait (Solidaginis herba) is.

Legjellemzőbb hatóanyagaik a flavonoidok (1-2 százalék), a szaponinok (2-3 százalék) és az illóolaj. Ezen túl nyálkaanyagokat, fahéjsavszármazékokat és cserzőanyagokat is tartalmaznak.

A drogok, kivonataik és egyes izolált hatóanyagaik fontosabb hatásai:

  • vizelethajtó (diuretikus),
  • gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus),
  • görcsoldó (spasmolyticus),
  • fájdalomcsillapító (analgetikus),
  • immunstimuláns.

A modern fitoterápiában főleg a húgyúti megbetegedések kezelésére használják. Megfelelő orvosi vizsgálat után, ha már tudjuk, mekkora a vesekő, orvosi felügyelet mellett jól alkalmazható a vízlökés-terápiában, amikor 1,5–2 l (csak aranyvesszőfűből vagy más gyógynövényekkel együtt készített) gyógyteát kell gyorsan meginni, és utána a kisebb (körülbelül lencseméretig) kövek jó eséllyel kiürülnek. Ha a vesehomokra és -kőre hajlamos egyének rendszeresen isszák, csökkenti a kőképződés veszélyét.

A közönséges galajjal és a fehér vagy sárga árvacsalánnal együtt használják a bakteriális húgyúti fertőzések, így például:

  • húgyhólyaggyulladás (cystitis),
  • vesemedence-gyulladás (pyelitis),

utókezelésében, illetve kiegészítő terápiájában.

A fekete ribizli leveleivel (Ribes nigri folium) együtt magas vérnyomásban (hipertónia) szenvedő betegek kezelésének kiegészítője. Gyakran szerepel a testsúlycsökkentő és salaktalanító teákban – utóbbiak a reumás megbetegedések kezelésében, illetve a szervezet „átmosásában” kapnak szerepet.

A szárított drog ajánlott napi adagja 6-12 g.

 


www.fakivagas.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!